Lichaamsklachten en fysiek ziekteverzuim

Fysiek ziekte verzuim voorkomen goedkoper dan genezen?

Ergocoaches, arbo-coördinatoren en of preventiemedewerkers zetten zich al volop in om ziekteverzuim aan te pakken. Dat ziekteverzuim bij kantoor en beeldschermmedewerkers soms veel kan kosten ondervinden sommige helaas te laat. Naast het vervelende feit van een uitgevallen werknemer moeten er verplichte acties worden ondernomen om aan de arbowetgeving te voldoen. Een nieuwe collega die moet worden ingewerkt om de oude proberen te vervangen terwijl de oude moet worden doorbetaald. Voor sommige bedrijven een vervelende aangelegenheid. Daarom investeren sommige bedrijven maar wat graag in hun personeel en krijgt preventie van ziekteverzuim steeds vaker aandacht.

In 2016 behoorden aandoeningen aan het bewegingsapparaat opnieuw tot de top 3. In 2016 werd gemeld dat 27 % van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat. Langdurige pijnklachten bij zitten in bekken (bekkeninstabiliteit), pijn bij zitten na zwangerschap, heup, nek, schouder rug en of armklachten zijn hierbij veel voorkomend.

Een voorbeeld van werk met veel statische werkhoudingen is beeldschermwerk, een vorm van fysieke arbeidsbelasting. Spieren fixeren de houding, waardoor de doorbloeding in het gebied van dat deel wordt belemmerd. Zo wordt dit ook kenbaar gemaakt door het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Voldoende variatie in beweging op de werkvloer loont. Goede ergonomische producten en afstelling hiervan bespaart onnodig energie verbruik en ondersteunt de werknemer in een zo gezond en productief mogelijke prestatie

Zitcriteria voor gezond zitten
Een gebrek aan beweging kan ook een risicofactor zijn voor het ontstaan van lage rugpijn. Op een aantal werkplekken zie ik mensen zitten op een balansbal, of op een stoel die constant beweegt. Ik vraag mij af of deze mensen aan werken toe komen.
Mensen ervaren het als prettiger indien de bureaustoel een zitting heeft die afzonderlijk kan bewegen. De zitting kan zo in een losse stand met de gebruiker meebewegen maar ook in een actieve krukstand worden gezet, vast of los. Dit biedt variatie in beweging tijdens het zittend werken. En het biedt tevens de keuze voor actief, dynamisch zitten of goed ergonomisch zitten in een klassieke bureaustoel afstelling. De variatie hierin doet wonderen. Het constant bewegend zittend bewegen of langdurig staand werken kan ook klachten geven. De mensen die ik heb gesproken krijgen juist last van hun rug door langdurig bewegend te zitten. En zeg nou eerlijk. Wie sport er en werkt er productief tegelijkertijd?

In ons zitadvies hanteren wij meerdere zitcriteria en zullen meerdere tips om goed te zitten met u worden besproken. Onder andere besteden wij aandacht om u bewuster te maken hoe u actief zittend kunt werken, ergonomisch te leren werken, weten wat ideale houdingen zijn en goed gesteund te zitten. Zo kunt u voortaan op de werkvloer vertellen hoe het zit!

Wilt u eens ervaren wat een echt goede bureaustoel met meerdere opties kan bieden in uw zittende werk? Wij helpen u graag in ons zitlab Rivium 2e straat 22 te Capelle aan den IJssel. Bereikbaar op 0610545095 of per mail via info@marcberrevoets.com

bron; Arbojaarboek 2018, preventiegids veilig en gezond werken, Vakmedianet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s