Lichaamsklachten en ziekteverzuim

Voorkomen goedkoper dan genezen?

Dat ziekte door een werknemer soms veel kost ondervinden sommige helaas te laat. Naast het vervelende feit van een uitgevallen werknemer moeten er verplichte acties worden ondernomen om aan de wetgeving te voldoen. Een nieuwe collega die moet worden ingewerkt om de oude proberen te vervangen terwijl de oude moet worden doorbetaald. Voor sommige bedrijven een vervelende aangelegenheid. Daarom investeren sommige bedrijven maar wat graag in hun personeel. Omdat zij als geen ander weten dat investeren in human capital loont. Ze pakken effectief het ziekteverzuim aan of helpen deze zelfs voorkomen. En dat verdient zich zelf al snel terug. Want welke werknemer floreert er niet van positieve investeringen?

In 2016 behoorden aandoeningen aan het bewegingsapparaat opnieuw tot de top 3. In 2016 werd gemeld dat 27 % van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door klachten aan het bewegingsapparaat.

Een voorbeeld van werk met veel statische werkhoudingen is beeldschermwerk. Spieren fixeren de houding, waardoor de doorbloeding in het gebied van dat deel wordt belemmerd. Zo wordt dit ook kenbaar gemaakt door het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Voldoende variatie in beweging loont. Goede ergonomische producten en afstelling hiervan bespaart onnodig energie verbruik en ondersteunt de werknemer in een zo gezond en productieve prestatie mogelijk.

Een gebrek aan beweging kan ook een risicofactor zijn voor het ontstaan van lage rugpijn. Op een aantal werkplekken zie ik mensen zitten op een balansbal, of op een stoel die constant beweegt. Ik vraag mij af of deze mensen aan werken toe komen. Mensen ervaren het als prettiger indien de bureaustoel een zitting heeft die afzonderlijk kan bewegen. De zitting kan zo in een losse stand met de gebruiker meebewegen maar ook in een actieve krukstand worden gezet, vast of los. Dit biedt variatie in beweging tijdens het zittend werken. En het biedt tevens de keuze voor actief, dynamisch zitten of goed ergonomisch zitten in een klassieke bureaustoel afstelling. De variatie hierin doet wonderen. Het constant bewegend zitten niet. De mensen die ik heb gesproken krijgen juist last van hun rug door langdurig bewegend te zitten. En zeg nou eerlijk. Wie sport er en werkt er productief tegelijkertijd?

Wilt u eens komen ervaren wat wij als gespecialiseerde fysiotherapeuten als zin en onzin ervaren in ergonomieland? Wat wij als zinvolle en nutteloze producten zien? Wilt u eens ervaren wat een echt goede bureaustoel kan bieden in uw zittende werk? Wij helpen u graag in onze showroom Rivium 2e straat 22 te Capelle aan den IJssel. Bereikbaar op 0610545095 of per mail op m_berrevoets@outlook.com

 

 

bron; Arbojaarboek 2018, preventiegids veilig en gezond werken, Vakmedianet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s