Nek, schouder, arm of rugklachten? 7 tips beter zitten goede bureaustoel.

Vind in deze blog de checklist 7 tips beter zitten goede bureaustoel

Wat is uw mening over dit onderwerp? Of wilt u graag dat we ons richten op een ander onderwerp? Deel het met ons in een reactie op deze blog en maak kans op een gratis bureauwerkplek advies + instelling.

Client; “Ik zit ook op zo rot bureaustoel, Ik ben veel te lang voor mijn stoel en werkplek, daardoor zit ik niet goed en erg oncomfortabel..” Dit is een veel gehoorde uitspraak tijdens mijn werk als fysiotherapeut. Toch hoort de werkplek aan de werknemer aangepast te zijn en niet andersom.

Arbeidsomstandigheden wet;
– De werkgever voert een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. De werkgever organiseert de arbeid zodanig dat daarvan geen nadelige invloed uitgaat op de veiligheid en gezondheid van werknemer.
– De inrichting van de arbeidsplaatsen, de werkmethoden en de bij de arbeid gebruikte arbeidsmiddelen alsmede de arbeidsinhoud worden zoveel als redelijkerwijs kan aan de persoonlijke eigenschappen van werknemers aangepast.

Medewerkers die kantoorwerk verrichten moeten een goede stoel hebben. Volgens Rodrigues et al (2017) is het ontbreken van een goede bureaustoel de belangrijkste reden waarom werknemers klachten ervaren. De minimumeisen zijn opgenomen in de NEN-EN 1335-1 en NPR-1813 richtlijn. Het voldoen aan deze norm, waar de standaard bureaustoel vaak aan voldoet wil nog niet zeggen dat de stoel ergonomisch gezien top is en voldoet voor de gebruiker.

We kennen in Nederland een grote groep kleine vrouwen en een grote groep lange mannen. Bij een standaard stoel is de verstelbaarheid te beperkt. Maar het belang is juist dat zoveel mogelijk percentage medewerkers gebruik kan maken van hetzelfde kantoormeubel. Zelf adviseer ik daarom vaak alleen stoelen die kwalitatief van aard zijn en elke norm en eis overtreffend zijn en daarom juist breed en ergonomisch inzetbaar voor werknemers.

In het artikel van Niekerk et al (2012) wordt al gesteld dat een goede stoel bijdraagt aan het verminderen van overbelasting. Een stoel op maat is volgens dit artikel de meest voorkomende aanpak. In het artikel van Williams et al (2007) werd een goede lumbale rugondersteuning aangeraden en als interventie gebruikt voor een snellere terugkeer naar werk voor mensen met lage rugpijn. De rugleuning moet goed passen bij de vorm van de rug van de medewerker. Uit studies blijkt dat een kantelmechanisme in een stoel de beste ondersteuning bied en de doorbloeding in benen en kuiten bevordert. Bron

Checklist goede bureaustoel;
– De goede bureaustoel moet minstens in een 90 graden hoek in hoogte verstelbaar zijn. Een te laag ingestelde bureaustoel kan rugklachten veroorzaken. Een te hoog ingestelde bureaustoel afknelling benen en doorbloedingsproblemen als koude voeten et cetera.
– De rugleuning van de bureaustoel moet verstelbaar zijn. Uit de nieuwe richtlijn kantoorstoelen is dit geen eis meer. Het spreekt voor zich dat bij een goede bureaustoel deze optie een meerwaarde biedt.
– De armleuningen van de bureaustoel moeten in hoogte en breedte verstelbaar zijn en mag aanschuiven aan bureautafel niet beperken(anders gaat u hierdoor juist voorovergebogen werken).
– De bureaustoel heeft een kantelmechanisme. Dit wil zeggen dat bij achteroverkantelen uw rug niet los komt van de rug en zo keurig ondersteund blijft.
– De bureaustoel biedt mogelijkheden tot actief werken. Hierbij dient de zitting afzonderlijk instelbaar te kunnen zijn van rugleuning. De zitting kan hierbij in actieve stand worden gezet, als een soort krukfunctie. De variatie in beweging die zo ontstaat biedt vele gezondheidsvoordelen.
– De stoel biedt kwalitatief schuim dat een optimale druk verdeling geeft voor uw lichaam en weefsel. Indien dit niet aanwezig is kan er een ongezonde drukverdeling ontstaan, zie bovenstaande afbeelding.
– De stoel heeft een rugleuning en zitting gebaseerd op uw lichaamslengte en omvang.

Aanschaf van een goede stoel is ook afhankelijk van uw werkplek, werktaken et cetera. U kunt ons hiervoor bereiken op 06-10545095, mailen naar info@marcberrevoets.com. U bent ook van harte welkom op afspraak in onze showroom aan de Rivium 2e straat 22-24 te Capelle aan den IJssel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s