Werkplek accessoires voor Nek, schouder, rug of arm / hand / pols klachten door werk

Aanhoudende nek, schouder, rug en of arm werkgerelateerde klachten.

We werken hard door om onze doelen te halen, pauzes worden vaak doorgebracht achter de computer zelf. Dit om maar geen kostbare tijd te verliezen.
Langzaam ontstaan spier en lichaamsklachten, onder het mom van niet zeuren maar doorgaan besteden we daar soms geen aandacht aan. Voor sommige zelfs het liefst wat pijnstillers er bij om de last niet te hoeven voelen. Iedereen tilt wel eens te zwaar, traint wel eens te intensief of werkt te hard door, vaak kan dit geen kwaad.

Het kan van belang zijn om je bewust te zijn van de werkomstandigheden en werkplek. Volgens Daneshmandi et al (2017) kunnen werk gerelateerde klachten ontstaan door statische en slechte houdingen, een slechte werkplek maar ook werkstress, te hoge werkdruk, te weinig rust. Al deze factoren kunnen zo leiden tot productieverlies.

Triggerpoints zijn doorgaans vrij gemakkelijk te verhelpen, maar ze komen snel weer terug als je de omstandigheden waardoor ze veroorzaakt worden niet aanpast. Een niet goede afstelling van werkplek en middelen draagt bij aan onnodige spierspanningen. Hier bovenop nog het gebrek aan (micro)pauzes en gebrek aan beweging zijn enkele zaken die beïnvloed kunnen worden om de kans op overbelasting te verminderen. En hierdoor het welbevinden en productiviteit positief te beïnvloeden.

7 tips aanpak voorkomen triggerpoints;

  • Slecht ontworpen zitmeubilair is een bron van veel chronische klachten als zit, rug en nek/schouderklachten. (Vaak zien de stoeltjes er prachtig uit, maar zitten voor geen meter!) Veel stoelen zijn niet goed op maat instelbaar of bezitten slecht kwalitatief schuim. Indien u vele zituren is dit extra van belang. Een stoel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld goede armsteunen. Goede ondersteuning van armen tijdens werk draagt bij aan voorkomen nek/schouder en hoofdpijn klachten, vaak zijn deze niet goed instelbaar waardoor weinig tot niet gebruikt. Een stoel met goede rugondersteuning draagt bij aan het voorkomen/verhelpen van rugklachten.
  • Steeds dezelfde bewegingen kunnen bijdragen aan overbelasting van spieren. Computer/bureauwerk lijkt niet inspannend maar deze herhaalde belasting kost kracht. Kleine spieren van hand en onderarmen verrichten zo overuren. Tegelijk blijven nek en schouderspieren bewegingloos en statisch aangespannen. Het variëren in werkhouding van zit naar stand of het wisselen tussen diverse werkzaamheden zou ideaal zijn. Probeer dus in overleg variatie aan te brengen in werkzaamheden wat gezonder is maar ook kan bijdragen aan een hogere productiviteit.
  • Zitten, het nieuwe roken. Dat roken een negatieve invloed heeft op de doorbloeding en een risicofactor is voor het ontstaan van vele aandoeningen en ziektes is wel bekend. Ook is nu bekend dat te lang achter elkaar zitten kan bijdragen aan het eerder ontstaan van hart- en vaatziekten, overgewicht, maar ook verminderde productiviteit. Probeer dit lange zitten vaker te doorbreken. Let op, staand werken kan zittend werken niet vervangen, want na +/- langer dan 2 uur staand werken kan diverse lichaamsklachten veroorzaken. Zo gezond, optimaal en comfortabel mogelijk zitten is beter dan ‘ongezond’ zitten.
  • Vermijd te veel cafeïne. Niet meer dan 6 kopjes koffie per dag.
  • Blijf bewust van je lichaam. Het kan zijn dat je je niet bewust bent van de hoeveelheid spanning tijdens het werk. Probeer af en toe eens bewust stil te staan of je werkplekinstelling en houding optimaal is.
  • Verbeteringen aanbrengen op je werkplek verminderd lichaamsklachten en vermoeidheid bij werknemers volgens Daneshmandi et al (2017)
  • Ademhaling. Soms kun je door alle drukte een oppervlakkige en snelle borstademhaling aannemen. Het kan zijn dat je op sommige momenten zelfs je adem helemaal vasthoudt. Het kan helpen om vaker bewust te zijn van je ademhaling. Bewustwording van je ademhaling kan al meer ontspanning en een diepere, rustigere ademhaling tot gevolg hebben.

Wilt u graag advies van een expert in ergonomisch advies? Wij staan u graag bij of kom gerust langs in onze zitstudio te Rivium 2e straat 22-24 te Capelle aan den Ijssel ( graag ontvangen wij u op afspraak). Bereikbaar via info@marcberrevoets.com of 0610545095.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s