Slaap tips! Beter presteren op het werk.

Slaap te kort? Vermoeid? Slaap tips!

Het kan zijn dat slaap te kort wordt veroorzaakt door een aandoening als hartfalen, longaandoeningen, blaasproblemen, depressie, nachtelijke pijn. Indien u zich hier in herkent kunt u het beste met uw huisarts contact opnemen.

Indien u blaasproblemen/urineklachten heeft waardoor slaapproblemen kan in sommige gevallen ook een goed geschoolde bekkenfysiotherapeut erg helpend zijn. Houd er rekening mee dat er meerdere factoren zijn die slaap kunnen beïnvloeden als bijvoorbeeld uw dieet.

In het artikel van Joanna M Waloszek et al. (2015) wordt er een link gelegd met slaapproblemen en het eerder ontstaan van hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, hartaandoeningen en depressie. Het artikel van Vézina-Im LA et al (2017) geeft aan dat korte en slechte slaap in verband wordt gebracht met het eerder voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen als overgewicht en diabetes type 2, dit door een verstoring in de celstofwisseling. Bij vrouwen komt dit eerder voor dan mannen.

Het artikel van Alexander J Scott (2017) toont aan dat slaap en mentale gezondheid direct met elkaar verbonden zijn! Kortom, lees snel verder!

Slaap je fit tips;

 • Normale, regelmatige fysieke inspanning. Zijn er activiteiten die u vaker met de fiets of lopend kunt uitvoeren in plaats van openbaar vervoer of auto? Kunt u vaker de trap nemen in plaats van de lift? Zelf drinken halen in plaats van collega’s laten halen? In u pauze een stukje lopen? Een leuke sport gaan beoefenen? Bewezen is dat voldoende beweging (minimaal half uurtje per dag matig intensieve beweging) zorgt voor een betere slaap.
 • Zorg voor een donkere, stille en iets koele kamer.
 • Ga niet met honger of dorst naar bed.
 • Vermijd angst en stress gerelateerde activiteiten voor het slapen gaan.
 • Vermijd minimaal 1 uur voor het slapen whatssapp, televisie, laptop gebruik.
 • Luister je favoriete ontspannende muziek voor het slapen gaan. Hoelang u precies moet luisteren naar muziek voor het slapen gaan is nog niet wetenschappelijk in kaart gebracht, maar dat het een positieve invloed kan hebben op acute en chronische slaapproblemen wel!
 • Probeer tussen 7 a 9 uur slaap te hebben en een vast slaapritme vast te houden, ja, ook in het weekend. Jongeren hebben vaak meer slaap nodig.
 • Probeer eens oorplugs en een oog/slaapmasker.
 • Probeer niet gelijk slaapmedicatie te nemen. Op korte termijn lijkt deze medicatie effectief te zijn maar op lange termijn kunnen ook bijwerkingen en afhankelijkheid optreden!
 • Gebruik geen alcohol om beter in slaap te komen. Het is bewezen dat u beter inslaapt maar een slechtere kwaliteit van slaap hebt (REM-slaap) en hierdoor juist vermoeider wakker wordt!
 • Mindfulness-oefeningen. Bent u veel in gedachten voor het slapen gaan en houden die je wakker? Mindfulness/ ademhaling training/oefeningen kunnen hier goed tegen helpen! Regelmatig leer ik mensen een effectieve ontspanningsoefening aan.
 • Massage. Bepaalde massagetechnieken kan de slaapkwaliteit verbeteren.
 • Investeer in uzelf. Investeren in een goed matras en/of bed is een verstandige keuze. Regelmatig ontmoet ik mensen die bereid zijn tot wel duizenden euro’s te investeren in het beste matras. Dit om bijvoorbeeld lichaamsklachten en of vermoeidheid aan te pakken. Het kan zijn dat u veel meer uren zittend door brengt op een bureaustoel dan de uren die u slapend door brengt, regelmatig komt het voor dat mensen wel 8 tot 10 uur zittend doorbrengen. Mogelijk kan het dan zijn dat dit de grootste beïnvloedbare factor is in bijvoorbeeld aanpak van rug, bil, nek schouder klachten of minder vermoeid te zijn.

Gebruikte artikelen voor deze blog; 32.

Wat is uw mening over dit onderwerp? Of wilt u graag dat we een ander onderwerp uitzoeken? Deel het met ons met een reactie op deze blog en maak kans op een gratis beeldscherm-werkplekinstelling.

2 Replies to “Slaap tips! Beter presteren op het werk.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s